Rekenen

Rekenen is leuk!! Met deze spellen willen leerlingen spelen met getallen. Voordeel hiervan is dat het automatiseren spelenderwijs geoefend wordt. De spellen zijn op A4 papier geprint en gelamineerd.

Het ‘erbij en eraf spel’ en het ‘delen spel’

Je kan dit spel met 1-3 spelers spelen. De getallen worden op de kop geschud en ieder krijgt 20 getallen. Hiermee worden + en – sommen gemaakt. Houdt zo weinig punten over.

De versie van het delen gaat uit van 12 fiches met getallen en drie sommen. Het voordeel van deze twee versies is dat er verschillende sommen geoefend worden en er dus meer sommen geautomatiseerd worden.

 

Memorie

Ik heb twee versies gemaakt van het spel memorie. Eén met optellen en een met delen.

Bij het optellen horen 2+3 en 1+4 bij elkaar omdat er bij allebei vijf uitkomt. Er zijn bijvoorbeeld meerdere kaarten met uitkomst 12, dat maakt het oplossen van de memorie wat makkelijker. Er zijn dus meerdere combinaties mogelijk voor één memorie, bijvoorbeeld 1+11 en 2+10, maar ook 2+10 en 7+5.

Bij de versie van het delen staan er sommen op de ene helft en het antwoord op de andere helft.

Bij deze versie wordt minder geautomatiseerd. Het is maar een kleine greep uit de deelsommen. Kijk waar de leerling vastloopt en maak de sommen op dat niveau.

Leren rekenen en spelenderwijs oefenen door middel van spellen bevordert het automatiseren van rekenen.